Uzun zamandır Kanunlarda yerini almış ve düzenlenmiş olan İstinaf kanun yolu ve Bölge Adliye Mahkemeleri nihayet Temmuz ayı itibariyle uygulanmaya başlayacak. Hukuk dünyasında ikiye bölünmelere ve karışıklıklara yol açması muhtemel bu yeni kanun yolu şüphesiz Temyiz hakkında detaylı bilgiye sahip halkımızı da yakından ilgilendirmektedir.
Olağan Kanun yollarımız arasında yerini alacak İstinaf kanun yolu, İlk derece (yerel) mahkemeleri ve Yargıtay arasında bulunacak ve ‘’yeniden başlamak’’ anlamını taşıdığı üzere, ilk derece mahkemelerinde verilen kararların adeta yeniden (esasa girerek) incelenmesini sağlayacaktır.
Günümüz uygulamasında, temyiz’e gidilen kararı inceleyen Yargıtay her ne kadar kanunen usule ve hukuka aykırılıkları incelemekle görevli olsa da, çoğu zaman davanın esasına yönelik incelemeler yaparak ilk derece mahkemeleri kararlarını bozmaktadır. Bu da aslında yerel mahkeme kararlarının çoğu zaman esasen bozulması ve denetlenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. İşte bu noktada İstinaf Kanun Yolu, Yargıtay’dan senecelerce dönmeyen dosyalara ve adil yargılanma hakkının denetlenmesine çözüm aracı olarak sunulmuştur. Şüphesiz amaç Yargıtay’ın iş yükünü hafifletmek ve adaletin hızlı tecelli etmesini sağlamaktır. Ancak; İstinaf Kanun yolunun uygulamaya geçmesiyle bunlara çözüm mü yoksa kademeli hukuk sisteminin arttırılmasıyla hak ve zaman kayıplarına mı neden olacağı daha net anlaşılacaktır.
İSTİNAF KANUN YOLU ÖZETLE;
Kanaatimize göre; ilk derece mahkemelerinden Bölge adliye mahkemelerine kaydırılan Hakimlerin, yerel mahkeme hakimi olmaktan öteye gidemeyeceği aşikardır. Nitekim, yerel mahkeme hakimlerinin belli eğitimlere tabi tutularak üst dereceli mahkemelere gönderilmeleri yerinde olacaktır.
Yukarıda izah edilenler neticesinde, karşı karşıya olduğumuz yeni kanun yolu, hukuk dünyamıza pratiklik ve uygulamada hızlılık mı getirecek yoksa yol açtığı karışıklıklar ve ayrıntılı düzenlenen usuli işlemleri sebebiyle eskisinden çok daha uzun ve belirsiz süreçlere mi gebe olacak yakında uygulamada hepbirlikte göreceğiz. 28.06.2016
sevgiler
ER&ER HUKUK VE DANIŞMANLIK
Av. İpek ERTUĞRAL